Endüstriyel Soğutma Sistemleri

Ürünlerin fizyolojik yapılarının korunması amacıyla belirli bir sıcaklık ve nem şartında muhafaza edilmesi için yürütülen çalışmalara endüstriyel soğutma denir. Gıda, ilaç, muhtelif kimyasallar ve sağlık (serum, kök hücre vb.) ürünlerinin muhafazası için yaygın kullanılan yöntemdir. Sıcaklık aralığı -80 C / +25 C olmakla birlikte -5 C / +5 C arasındaki depolama sistemleri yaygındır. Muhafaza sürelerine bağlı olarak soğuk zincir süreçleri belirlenir.

Soğuk Odalar

Soğuk oda sistemleri gıdaların tazeliğini korumak için tercih edilen, işletmelerin yiyecekleri korumak için kullandığı popüler cihazlardır. Üstün soğutma imkanı sunan ürün gıdalarınızın en ideal sıcaklıkta ve nem miktarında korunmasını sağlar. İster geniş ister ufak çaplı odalara uygun soğuk oda sistemlerine siz de Gast Mutfak ayrıcalığıyla sahip olabilirsiniz.

Gıdalar normal şartlarda belli bir zaman saklanabilmektedir. Gast soğutma sistemleri sayesinde bu süreyi arttırabilirsiniz. Gıdalarınızın çok daha fazla süre saklanabilmesi hem sağlık hem de maliyetler açısından oldukça avantajlıdır. Soğuk oda sisteminizin bulunduğu ortamda, ürünlerinizi havanın serbestçe dolaşımına uygun bir şekilde dizmeniz gerekir. Bu sayede sabit bir ürün istifleme düzeni de kazanabilirsiniz. Gıdalarınızı ilk hallerine çok yakın bir şekilde saklayabilmenizi sağlayan ürün pratik ve hızlı montajıyla da kolaylık sağlar. Ayrıca zorlanmadan temizleyebileceğiniz soğuk oda sistemleri taşınabilen yapısı sayesinde farklı bir mekanda da tekrar kullanılabilir. Siz de Karsan soğutma çözümleri sayesinde gıda depolama uygulamalarınızı güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Soğuk oda deposu projelendirilirken aşağıda ki değişkenler dikkate alınır:

 

  • Depoya konulacak ürünün ve ambalajın özellikleri,
  • Soğuk oda hava deposunun doldurulma şekli,
  • Evaporatörlerin lamel aralıkları ve yapıları,
  • Evaporatör fanlarının yerleştirilme şekilleri,
  • Evaporatör yüzey sıcaklığı ile oda sıcaklığı arasındaki fark,
  • Soğuk hava deposunun izolasyonu,
  • Soğuk hava deposundaki hava sirkülasyonu,
  • Kapıların açılma sıklığı.

Şok Odası

Şoklama işlemi, muhafaza edilecek ürünlerin çekirdek tazeliğini korumak amaçlı yapılan bir uygulamadır. Ürün en taze halindeyken -40 derece şoklama yapılır ve böylece çekirdek sıcaklığında dondurulan ürün cinsine bağlı olarak belli bir süre ardından -18 derece içeren soğuk hava deposunda muhafazaya alınır. Muhafaza edilecek ürünün direk olarak -18 derecede yavaşça donması sağlanabilir ama bu işlem Şok Odası içinde olduğu gibi ürünün tazeliğinin korunmasını sağlayamaz. Dolayısıyla uzun süreli korunacak ürünler öncelik olarak şoklanmalı ve sonrasında fiziksel yapısının ön verdiği sürede soğuk hava deposu bünyesinde ihtiyaç duyduğu sıcaklık ile taze şekliyle korunmalıdır.

İsteğe bağlı olarak çeşitli ebat ve ölçüler doğrultusunda -18 ila -40 derece içeren özelliklerde Şok Odası İmalatı yapılabilmektedir.

Ancak üretim öncesinde şok odası için kullanılacak malzemelerin kalite düzeyine muhakkak dikkat edilmeli ve tüm işlemler titizlikle yürütüldüğünden emin olunmalıdır. Şok odası için tasarlanan projeye uygun nitelikteki malzemelerin kalite standartlarının üst düzeyinde olması kullanım sürecindeki verim için önemlidir. Sandviç tipi kilitli soğuk oda paneli ve şoklanacak ürün özelliğine bağlı uygun olan kalınlığın sağlanması, izotermik kapılar, yüksek kalite içeren izolasyon gibi birçok detay proje aşamasında sunulur ve üretim projeyle bire bir şekilde yapılır. Dolayısıyla her ayrıntı kişi isteğine bağlı ve tabi ki en önemlisi muhafaza edilecek ürünlere uygun şekilde tasarlanarak hayata geçirilir.

Modüler Soğuk Odalar

Modüler soğuk odalar kullanıcı ihtiyacına göre , belirtilen standartlardaki ebat ve ölçülere göre dizayn edilebilir. Birbirine monte edilebilen parçalar halinde, kolay montaj ve demontaj özelliğine sahiptirler. Ayrıca kolay montaj yapılabilmesi nedeni ile hızlı operasyonlarda tercih edilmektedir.

Monoblok Soğutma Ünitesi: Kondenser ve evaporatörün tek bir blok içinde yer aldığı sistemlerdir.

Modüler odalar kullanım alanına göre dizayn edilebilir soğutma fanlarını istediğiniz yere koydurabilirsiniz.

Özellikleri:

  • Cihazlar +35°C, +45°C ve +50°C dış hava şartlarında çalışabilen geniş bir ürün yelpazesine sahiptir.
  • Çalışma esnasında düşük ses çıkarttığından dolayı kapalı alanlarda da rahatlıkla çalışabilmektedir.
  • Otomatik fan kontrol sistemine sahiptir.
  • Kullanılacakları depolara üzerlerinde bulunan askıları sayesinde rahatlıkla asılarak montajları yapılır.

Soğuk Hava Deposu

Soğuk hava deposu, yiyeceklerin depolama ömrünü uzatmak, gıda ilac ve tıp sektöründe proses sıcaklığını düşürmek amacıyla kurulan, duvarları ve çatısı genellikle sac yada paslanmaz arası poliüretan köpük dolgulu panellerden oluşan depolardır.

Soğuk depolarımızın avantajlarının başında işletmelere sağlanan büyük enerji tasarrufu gelmektedir. Soğuk depoların kullanım alanlarının başında hastaneler, klinikler, ilaç depoları, marketler, pastane, restaurant, kimya ve gıda sanayi, okullar, oteller gelmektedir.

Soğuk hava deposu, minimum ısı ve enerji kaybıyla ürünlerin uzun süre korunmasını sağlar. Soğuk oda panel uygulaması ile tasarlanan soğuk hava deposu, Avrupa birliğinin enerji tasarrufunda en çok önem verdiği konuların başında gelmektedir. Soğuk oda panelleri yüksek dansiteli poliüretan dolguludur ve dayanıklıdır. Ayrıca soğuk odanın verimli çalışabilmesi için soğutucu ünitelerinin yerleşim yerlerinin de doğru tespit edilmesi gerekir. Aksi halde soğuk oda, soğutma görevini de yerine getiremeyecektir.

Buzhane

Birden fazla kullanım alanı bulunan ve kullanılmaya başlandığı ilk dönemlerden beri büyük bir ihtiyaç olan Buzhane, oldukça kullanışlı bir soğutma şeklidir. Tüketilmesi gerekli olan günlük ve tarihi belli olan ürünlerin bozulmadan aynı taze hali ile kalmasını sağlayarak ziyan olmasını engellemektedir. Ticari faaliyetlerde zararın minimuma düşürülmesini sağlayarak kar marjlarının daha da artmasına sebep olmaktadır. Market zincirlerinde, et ve süt ürünleri imalat depolarında, et ve et ürünleri işleme tesislerinde, laboratuvar ve hastanelerde, soğuk ve donmuş muhafaza tesislerinde ve ilaç ile tıbbi malzeme depolarında çok fazla karşılaşabilmekteyiz.

İmalatçısı tarafından tüketicisine özel olarak projelendirme yapıldıktan sonra imalatı gerçekleştirilen Buzhaneler, son derece verimli ve son derece kullanışlı olmaktadır. Ticaretin daha akıcı olmasını sağlayarak, tüketicinin de daha sağlıklı ürünler tüketmesine yardımcı olarak her iki tarafından menfaatine olan bir ürün olmayı başarmıştır. Her ne kadar geçmiş yıllarda dahi kullanılmış olsa da şimdiki üretimlerinin daha elektronik olduğuna şahit olmaktayız. Dört duvar olacak şekilde üretimi sağlanarak içeriye ve dışarıya ısı geçişinin önlenmesi yapıldıktan sonra içten ve dıştan soğutucu makinaları ile çalışmaktadır. Her ürünün kendine özgü bir saklama derecesi olduğundan dolayı da isteğe bağlı olarak derecelendirmeler yapılabilmektedir. Yani sizler kurulum gerçekleştikten sonra ısısını ayarlayabilmektesiniz.